Als je maar vroeg genoeg begint met voorlezen, dan gaat je kind wel van lezen houden

[us_post_title]

Het is de boekenweek van jongeren (16 tot en met 25 september 2022). 

De stelling hierbij is dat jongeren steeds minder vaak en met minder plezier lezen. En hoe kunnen we dit tij keren? De boekenweek van jongeren brengt hier hopelijk enige verandering in. 

Zoals je misschien weet heb ik twee pubers in huis. Een heerlijke boomlange vent van 20 jaar, die alleen maar zinnetjes van maximaal 3 woorden op zijn telefoon leest. En alles wat daarbuiten valt is aan hem niet besteed.
De jongste is een schitterende 17-jarige nieuwsgierige dame, die niet kan wachten de wijde wereld in te trekken. 

[us_image image=”10461″]

Volgens mij heb ik beiden redelijk op dezelfde manier opgevoed. Eén van onze vaste rituelen op de dag was het voorlezen voor het naar bed gaan. Te beginnen met Jip en Janneke, Rupsje Nooitgenoeg en Pluk van de Petteflet. Later ging dit over naar de boeken van Borre en Disney, waarbij een prentenboek van Donald Duck zat, die een eierboerderij boven op een heuvel had. Het verhaal eindigde met een enorme omelet die onder aan de heuvel in het dorp was ontstaan door naar beneden vallende eieren. Ik zie het boek nog voor me, zo vaak heb ik het voorgelezen. En nog belangrijker: De kinderen genoten er iedere keer weer van. 

Bij zoonlief is het lezen niet blijven hangen. Mijn dochter daarentegen las in groep 8 al de volledige Engelstalige serie van Harry Potter. En nu leest ze zich eenvoudig door alle literatuur heen, die ze voor de examenklas moet lezen. Arnon Grunberg, Arthur Japin, Ronald Giphart, het is geen enkel probleem. En met evenveel liefde leest ze verschillende Engelstalige romans. 

[us_image image=”10464″]

Afgelopen week hoorde ik een discussie op de radio, waarin ik de stelling “Als je maar vroeg genoeg begint met voorlezen, dan gaat je kind wel van lezen houden” hoorde. Een vriendelijke opvoedkundige dame, die precies wist te vertellen hoe we kinderen aan het lezen kunnen krijgen. We moeten ze  boeken geven, die meer bij hun belevingswereld past en ze elke dag voorlezen. Daar ben ik het absoluut mee eens.

Maar daarbij koppelend, dat ze dan altijd van lezen blijven houden…. Ik ben maar voor 50% geslaagd ;-).

Wil jij ook de uitdaging aangaan en zoek je leuke boeken om samen met je (klein)kind te lezen? Dan heeft OERgezellig natuurlijk veel leuke tips. Wat vind je bijvoorbeeld van: 

[us_grid post_type=”ids” ids=”9761,10366,8065,8323,8396″ items_layout=”9675″ columns=”5″]

Misschien vind je het leuk om je kleinste alvast wat korte voorleesfragmentjes te laten zien? Op mijn Youtube kanaal staan leuke voorleesfilmpjes.

En voor de grote kinderen, die al zelf willen lezen heeft OERgezellig natuurlijk ook heel veel leuke boeken, bijvoorbeeld:
(PS Alle beschikbare boeken voor de jeugd vind je in de jeugdafdeling).

[us_grid post_type=”ids” ids=”8057,10451,8171,9656,9879″ items_layout=”9675″ columns=”5″]

Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Als je maar vroeg genoeg begint met voorlezen, dan gaat je kind wel van lezen houden”

  1. Linda

    Mooi om over na te denken. Zien lezen doet lezen…. Hmmmm. Dat helpt voor sommigen. Het voorlezen op jonge leeftijd helpt in ieder geval wel om de fantasie van je kind te stimuleren. Of je kind zelf een boekenwurm wordt ligt aan meerdere factoren. Maar dat betekent niet dat het voorlezen niet alsnog goed is geweest voor de ontwikkeling van je kind. Dat is mijn bescheiden mening. En dan Engelstalig de gehele serie van Harry Potter lezen. En dat in groep 8. Heerlijk! Dat is heel erg knap. Plezier hebben in het lezen is ook erg belangrijk. Ik heb er in ieder geval van genoten dat mijn oma mij vroeger heeft voor gelezen. Mijn liefde begon bij 365 beren verhaaltjes, Bolke de beer en de luister casettes en bijbehorende rode sprookjes boeken ohw en later ook pinkeltje. En ik las de kids for animals en donald duck. Dankjewel voor dit leuke blog en leestips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *