De leeslijst

De leeslijst

Mijn leeslijst (lang geleden)

Lang geleden moest ik op de middelbare school voor de talen (ik had het pretpakket ;-)) een aantal boeken lezen zoals aangegeven op de leeslijst.

Mijn favoriete vak was absoluut Engels. Mijn leraar Engels, Mr. Winter, heeft tot op de dag van vandaag een diepe indruk op me gemaakt. Door hem en de boeken van Thomas Hardy ben ik verliefd geworden op het platteland van Engeland.
Maar daar zal ik je niet te veel mee vervelen.

[us_separator size=”large”][us_image image=”10139″]

Nu zal ik je vertellen over mijn Nederlandse leeslijst. De boeken van de grote lijsters waren bij dit vak mijn absolute favoriet. Voornaamste reden is natuurlijk, dat het dunne boekjes zijn, die niet al te veel tijd kosten om te lezen. Schrijvers uit deze lijst zijn bijvoorbeeld Nescio, Rutger Kopland, A.F.Th. van der Heijden, Cees Nooteboom, Gerard Reve e.v.a.

Eerlijk gezegd? De boeken hebben geen diepe indruk bij me achtergelaten. Meest onbegrijpelijke en niet door te komen boeken. Ik heb het gered en mijn examen gehaald, maar dat de Nederlandse literatuur nu echt iets bij me heeft losgemaakt kan ik niet zeggen.

[us_separator size=”large”]

Nederlandse schrijvers anno 2022

Hoe anders, denk ik nu over Nederlandse schrijvers!

Ze hebben mijn hart gestolen en ik raak er steeds meer van overtuigd, dat er zo ontzettend veel schrijverstalent rondloopt, dat nog niet wordt gezien en gewaardeerd in Nederland.

Deze schrijvers schrijven ook boeken, die zeer geschikt zouden zijn voor de leeslijst van de huidige bovenbouw leerlingen. En één van die schrijvers wil ik graag in deze blog aan jou voorstellen.

[us_image image=”9642″]

Peter den Hollander

Peter den Hollander is docent Nederlands en nu tijdens zijn pensionering geeft hij nog met veel plezier les aan de leerlingen op de middelbare school. Juist als leraar weet je wat er in een goed boek moet zitten voor de leeslijst. Zoals Peter zegt: ‘Van literatuur moet je iets meekrijgen’.

Peter heeft dan inmiddels, via zijn eigen uitgeverij In De Rieten stoel, 10 romans uitgebracht, die uitermate geschikt zijn voor de leeslijst. Deze boeken zijn ook niet (variërend van 110 tot 190 pagina’s) dik, maar zeer plezierig om te lezen.

Literatuur van Peter den Hollander

Zoals al gezegd heeft Peter den Hollander inmiddels 10 boeken gepubliceerd waaronder: Vluchten, Valsheid in geschrifte, Een zeker verleden en het onlangs verschenen Overmacht.

Daarnaast heeft Peter inmiddels een 6-delige serie geschreven gebaseerd op klassieke literaire werken:

  • Een odyssee  beschrijft een zeilreis gebaseerd op het klassieke werk van Homerus.
  • Nimeni, een verhaal afgeleid van de boeken Lolita van VladimirNabokov en l’Amant Marguerite Duras
  • Memoires van H.J.G. Faust jr. over een man die op zoek is naar zijn roots en bij Faust uitkomt.
  • In het Hof van Eden worden enkele verhalen uit de bijbel verteld, zoals de zondvloed en de exodus.
  • Hamlets knopen vertelt twee verhalen van Shakspeare: Hamlet en Romeo & Juliet.
  • In Cyrano de Bergerac jr. wordt Cyrano verliefd op Roxanne, maar Roxanne ziet toch meer in de veel mooiere Christiaan.

En deze serie zal nog verder uitgebreid worden, want Peter is nu bezig een verhaal te schrijven op basis van Don Quichot en de witte wieven in Drenthe.

[us_separator]

Interview met Peter den Hollander

April jl. mocht ik Peter den Hollander interviewen en heb hem uiteraard alles gevraagd over zijn werk, boeken en het proces, wat hij doormaakt als een boek geschreven wordt.

Klik op de foto hiernaast en zie het ondertitelde interview met Peter.

[us_image image=”10123″ onclick=”custom_link” link=”url:https%3A%2F%2Fyoutu.be%2FzfMFkDpyrCI|title:Interview%20Peter%20den%20Hollander|target:_blank”]

10 boeken voor de leeslijst

[us_grid post_type=”ids” ids=”8093,8089,8094,8100,8099,10130,10128,8382,8095,10132″ items_layout=”9675″ columns=”5″]

Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *